Je jeseň a práve v tomto ročnom období sa zberá úroda. Každé ráno keď idem do školy, prechádzam okolo tržnice. Vždy sa neviem vynadívať na tie nádherné farby, ktorými hýri. Čerstvosť s potravín priam srší a ja mám vtedy chuť všetko to tam vykúpiť. (A to ste mali vidieť moju nákupnú tašku, keď som bola v Ázií, haha).

Sezónnou potravinou číslo jedna sú samozrejme
jablká a hrušky. Aspoň u mňa to tak platí. Mám šťastie, že žijem v rodinnom dome s veľkou záhradou, a tak ich máme dostatok. A možno aj trošku viac ako by sme mohli mať, hah. Milujem používať ich do koláčov, výživ a pod. (Koláče a výživy v upravenej forme - resp. náhrada/úplné vynechanie cukru, bielej múky) Alebo už len ako desiata sú skvelé. A spomínala som, že chutia perfektne zo škoricou?

V kuchyni taktiež rada využívam
tekvicu. Výborná je tekvica Hokaido a maslová tekvica. Dajú sa spracovať na mnoho spôsobov, napríklad ako bez sacharidové špagety, sladké či slané pyré, hranolky a najlepšiu vec pod slnkom, polievku, ktorú by som mohla jesť na litre a bez problémov aj každý deň.
Cvikla a
mrkva, koreňová zelenina, ktorá sa dá spracovať na množstvo spôsobov a môžeme ju podávať v rôznych kombináciách. Výborné sú uvarené, rozmixované na kašu, pečené, použité v koláčoch či rozmixované v smoothies.
Nezabudnuteľnou súčasťou jesenných potravín sú orechy. Je veľkou nevýhodou, že u nás, na Slovensku stoja naozaj veľa. Mám šťastie, že starká má na záhrade sto ročný orech, a tak som zásobovaná vynikajúcimi vlašskými orechmi.
Na záver, otázka pre vás. Ktorú sezónnu potravinu máte najradšej a konkrétne čo si z nej pripravujete, prípadne čo pripravuje vaša mamina.
Prajem vám príjemný zvyšok dňa /MWE
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára